Connect with us

Viral

Anak ramai tapi beli burger 3 biji… Peniaga tak sampai hati tengok pelanggan tahan lapar, murah hati bagi makanan percuma!

Published

on

BERNIAGA sambil bersedekah.

Konsep ini lazim diamalkan oleh kebanyakan usahawan ataupun peniaga yang sudah mempunyai nama yang besar sebagai satu usaha mereka berkongsi rezeki dengan golongan yang memerlukan.

Bagi peniaga burger, Mohamed Asiff Mohamed Amiz, sungguhpun mengusahakan perniagaan secara kecil-kecilan namun dia tetap terpanggil untuk sama-sama berkongsi rezeki mengikut cara tersendiri.

Mohamed Asiff (kiri) dibantu oleh adiknya, Mohamed Ariff.

Memegang kata-kata percaya kepada rezeki yang dikurniakan Allah, Mohamed Asiff yang mengusahakan Asip Burger Bachang tidak lokek untuk memberikan burger percuma jika ada antara pelanggannya tidak mempunyai wang.

Malah dia turut meletakkan notis di kabin burger miliknya untuk mengwar-warkan inisiatif ‘burger percuma’ kepada pelanggan.

“Sebenarnya sudah lima tahun saya buat inisiatif ini. Mula-mula dalam circle kecil saja di kawasan kejiranan tempat saya berniaga. Hanya dua tahun lepas baru saya mula letak notis.

“Tercetus idea untuk bersedekah ini adalah daripada kisah pelanggan juga. Sebagai peniaga, kita boleh ‘baca’ customer tu macam mana.

“Lagi pula customer pun orang dekat-dekat sini, ada antaranya kita kenal dan tahu latar belakangnya. Contohnya dia ada anak ramai, tapi beli burger tiga biji saja.

“Kadang ada anak-anak pelanggan terlepas cakap nak order sekian-sekian tapi bapanya mungkin tak cukup wang dan tak boleh beli kuantiti banyak. Saya akan cuba beri burger lebih daripada yang dipesan,” kata lelaki berusia 34 tahun ini.

Gerai Mohamed Asiff terletak di Taman MGBM, Bachang, Melaka.

Tambah bapa kepada empat cahaya mata ini, kebiasaannya dia berdepan dengan situasi sedemikian menjelang pertengahan dan juga hujung bulan.

“Saya sedar kebanyakan orang kita segan meminta… tapi kita faham situasinya. Sebab itu juga tujuan letak notis ini.

“Ia untuk orang-orang sekeliling yang betul-betul dalam kesusahan. Hanya saya dan orang yang menerima sahaja yang tahu.

“Saya tak keseorangan… pelanggan-pelanggan tetap tahu dengan inisiatif ni selalu tinggalkan duit balance lepas bayar. Dengan duit balance itulah saya gunakan untuk tampung belanja projek ni.

Saya risau juga ada orang ambil kesempatan dan jika ada yang meletakkan high expectation. Namun saya berterima kasih di atas semua komen positif netizen.

MOHAMED ASIFF MOHAMED AMIZ

PEMILIK ASIP BURGER BACHANG

“Selain itu ada juga hamba Allah yang baik hati berikan sumbangan. Tapi jika tiada, saya sedia gunakan dana sendiri hasil jualan setiap hari. Kami fokus kepada sales, sebab itu harga burger kami sangat affordable,” ujarnya yang sudah mengusahakan perniagaan burger sejak 2007.

Asip Burger Bachang terletak di Taman MGBM, Bachang, Melaka menjual pelbagai jenis burger dalam lingkungan harga RM3 hingga RM5.50.

Buat masa ini, gerai burger Mohamed Asiff yang turut menjual oblong, roti john, bebola daging serta minuman dibantu oleh adik lelakinya, Mohamed Ariff, 30.

Burger dan makanan di gerai Mohamed Asiff dijual pada harga yang berpatutan.

Sama sekali tidak menyangka perniagaan burgernya tular di media sosial, Mohamed Asiff melahirkan penghargaan kepada netizen yang memuji inisiatif kecil yang diusahakannya.

“Saya tak post tapi ada pelanggan yang nampak notis ni dan muat naik. Tiba-tiba sudah viral. Sejujurnya saya risau dengan benda viral ini sebab saya mulakan untuk circle yang kecil.

“Saya risau juga ada orang ambil kesempatan, dan tentunya risau jika ada yang meletakkan high expectation. Namun saya berterima kasih di atas semua komen positif netizen.

“Ada juga yang terinspirasi dan nak lakukan perkara sama dalam bisnesnya. Alhamdulillah, sama-sama kita kongsi rezeki. Bagi saya, tak perlu berkira. Bila tak berkira, rezeki akan datang dalam pelbagai bentuk insyaAllah,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viral

Suami Menangis Masa Malam Pertama, Isteri Bisik Tanya Kenapa Rupa- Rupanya Sebab Rindu Emak!

Published

on

By

Setiap pasangan mesti ada pengalaman yang lucu pernah berlaku sewaktu baru sahaja dihalalkan mahupun sepanjang berada dalam alam perkahwinan. Tidak kisahlah apa yang berlaku, akhirnya ragam lucu itu bakal menjadi kenangan yang terindah buat pasangan suami isteri dan akan tersimpan untuk disingkap kepada anak cucu.

Seperti baru-baru ini, tular di media sosial berkenaan seorang isteri yang berkongsi kisah lucu berdepan dengan ragam suaminya di dalam bilik dan difahamkan ia berlaku semasa malam pertama.

Suami menangis masa malam pertama, isteri bisik tanya kenapa rupanya rindukan emak!

Sebuah video berdurasi 53 saat itu telah dikongsikan di laman TikTok, memaparkan seorang suami yang secara tiba-tiba menangis sewaktu malam pertama.

Video:

@sfitmly

Beginilah nikah sama anak tunggal satu satunya 😂😭

suara asli – Fittt – Fittt

Pada awalnya, si isteri atau dikenali sebagai Fitria itu pelik dengan suaminya yang menangis dan mengesat air matanya beberapa kali. Bila ditanya kenapa, rupanya si suami merindui ibu tercinta yang akhirnya terpaksa berpisah jauh dan tinggal bersama isteri. Comel je!

 

“Beginilah nikah sama anak tunggal satu-satunya.”

Menerusi video itu juga dapat didengari Fitria ketawa mendengar jawapan suaminya dan menganggap ia bakal menjadi kenangan yang lucu sampai bila-bila.

Netizen sekali terhibur, siap minta isteri hantar suami balik rumah ibunya!

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen terhibur melihat gelagat manja suaminya yang tak ubah seperti anak kecil yang kesedihan ditinggalkan sendiri saat pertama kali dihantar ke asrama.

Ada juga siap minta hantar balik lelaki tersebut ke rumah ibunya bagi mengubati kerinduan yang terpendam itu. Hahaha macam-macam netizen!

Mesti suami Fitria hatinya lembut juga….Semoga pasangan ini sentiasa berkekalan dan berbahagia hingga akhir hayat…

Sumber : Lobakmerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda

 

 

Continue Reading

Viral

“Lain kali fikir dua kali…” – Telefon Kena Curl, Mekyun Terus Bawa P0lis Pergi Rumah Pcurl Lepas Dapat Kesan Lokasi

Published

on

By

Telefon antara barang berharga pada zaman kini dan ada banyak maklumat penting yang disimpan di dalam setiap telefon pintar seperti maklumat perbankan dan peribadi. Baru-baru ini pula, Tik Toker terkenal iaitu Mekyun mengalami detik cemas apabila kehilangan telefon miliknya itu.

Menurut gadis berbangsa Cina itu, dia berjaya mengesan di manakah lokasi telefon pintarnya itu selepas beberapa hari kehilangannya. Sebaik sahaja mendapatkan lokasi tersebut, Mekyun bergegas ke tempat itu bersama-sama pihak polis untuk mendapatkan semula telefonnya.

Menerusi perkongsian di Instagram Stories, Mekyun tiba di sebuah kediaman bersama beberapa anggota polis. Turut dapat dilihat, sebuah kereta peronda polis yang berada di hadapan rumah tersebut di mana dua anggota polis sedang memanggil suspek yang berada di dalam rumahnya.

“Phone Mekyun kena curi tiga hari lalu. Semalam dapat kesan lokasi. Memang silap orang lah dia nak curi telefon.”

Difahamkan, telefon tersebut diserahkan semula oleh pencuri sebaik sahaja dia melihat ketibaan pihak polis di tempat tersebut. Dalam masa yang sama, Mekyun turut menasihati orang ramai untuk berfikir panjang sebelum mengambil hak milik orang lain terutamanya telefon pintar yang menjadi barang penting pada masa kini.

“Lain kali fikir dua kali sebelum awak nak curi telefon orang okay?”

Mekyun turut berterima kasih kepada kedua ibu bapanya yang membantunya sepanjang proses tersebut sehinggalah mereka akhirnya berjaya mendapatkan semula telefonnya.

Sekadar informasi, Mekyun atau nama sebenarnya Wee Yun Nee terkenal di media sosial selepas memuat naik video bercakap dalam dialek Kelantan.

Mekyun merupakan antara influencer yang aktif di aplikasi TikTok dan Instagram kerana sering berkongsi pelbagai jenis kandungan video kreatif sama ada tentang dirinya, keluarga mahupun kisah-kisah anak muda masa kini.

Setakat ini, Mekyun telah mempunyai jumlah pengikut lebih 200,000 di Instagram manakala di aplikasi Tik Tok pula, pengikutnya telah pun mencecah hampir 650,000.

Sumber: HCL

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda

 

Continue Reading

Viral

[VIDEO] ‘Tidak Ada Background Formal Pengajian Agama, Ustazah Siti Afifah Sebar Kenyataan Mengelirukan’ – Amin Idris

Published

on

By

Nama penceramah bebas, Ustazah Siti Afifah belum lagi surut di media sosial selepas mendakwa golongan suami ‘dayus’ kerana membiarkan kemaluan isteri dilihat oleh doktor lelaki ketika bersalin.

Dayus ini d0sa besar

Topik hangat itu turut menarik perhatian penceramah motivasi, Amin Idris untuk mengupas di akaun TikTok. Menerusi video yang dimuat naik, Amin mendakwa Siti Afifah tidak mempunyai latar belakang pengajian agama seperti agamawan yang lain.

Kata Amin, orang ramai perlu berhati-hati kerana dakwanya Siti Afifah banyak mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan.

Saya dapat info rupanya ustazah ini tidak ada background pengajian agama yang formal. Nak claim dia sebagai agamawan, ilmuan itu agak sukar.

Kita kena hati-hati daripada mengambil ilmu daripada mereka. Apatah lagi, saya dapati banyak juga kenyataan di media sosial yang sangat misleading.

Terbaru, mereka mendakwa semua suami yang hantar isteri bersalin diuruskan oleh doktor lelaki dianggap dayus. Kena faham! Dayus ini dosa besar.

Doktor O&G tak ramai

@iamaminidris Jangan mudah ‘mendayuskan’ orang. Claim diri sebagai ustazah tapi bercakap denhan kejahilan #tazkirahironman ? original sound – iamaminidris

Selain itu, pengacara tersebut menekankan dalam prinsip perubatan ada hukum umum dan pengecualian.

Tegasnya, doktor lelaki menguruskan wanita bersalin diklasifikasikan sebagai darurat kerana ada dua nyawa penting yang perlu diselamatkan.

Soalannya adakah betul itu dayus? Kita kena ingat, dalam hukum Islam ada prinsip hukum umum dan ada pengecualian. Betul! Prinsip umum doktor lelaki haram melihat aurat pesakit wanita. Begitu juga doktor wanita, haram melihat aurat pesakit wanita.

Namun kenapa boleh? Atas sebab darurat dan tujuan perubatan. Saya ada bertanya kepada para doktor dalam kalangan kawan.  Dalam etika kedoktoran, ketika doktor lelaki menguruskan wanita bersalin mesti kena ada peneman.

Darurat ini bukan sekadar tak ada pilihan tetapi demi jaga nyawa. Bukan satu nyawa tetapi dua, anak dan ibu.

Bila kita baca lebih sikit, bercakap atas landasan ilmu dan fakta, kita tak akan keluarkan kenyataan yang bukan-bukan.

Dalam pada itu, Amin, 41, berkata, tidak ramai wanita yang mampu memikul tanggungjawab sebagai doktor Obstetrik & Ginekologi (O&G) kerana memerlukan kudrat yang banyak.

Apatah lagi, doktor O&G tak ramai. Bila ustazah itu kata doktor dah ramai, itu betul iaitu doktor secara umum. Doktor perempuan O&G tak ramai, yang ramai itu lelaki.

Sebab nak sampai tahap pakar O&G itu tak senang, beban yang luar biasa dasyat. Tak semua wanita mampu untuk memikul. Oleh demikian, disebabkan itu timbul soal darurat. Di mana para suami tidak ada pilihan.

Dan dicadangkan wajib suami simpan duit demi hantar isteri ke hospital swasta. Amboi senang cakap.

Tau tak sekarang ini, rakyat Malaysia masih ramai yang struggle, tak ada kerja tetap, masih mencari-cari rezeki. Tetiba nak suruh simpan duit. RM4,000 itu harga dulu, sekarang mana dapat!

Sumber: TikTok @iamaminidris

 

Kredit: ohbulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.