Connect with us

Hiburan

“Saya Berniaga Pasar MaIam Dan Di Bawah FIat Demi Kelangsungan Hidvp” – Siti Nordiana

Published

on

”Nana antara artis yang tidak cerewet. Cuma dia mahu pastikan baju yang dirɛka itu sedikit longgar dan tudungnya menutup d4da…”

Itu pengakuan pemilik butik Jimmy Coture, Jimmy, saat menceritakan kisah disebalik gaun dipakai oleh penyanyi, Siti Nordiana pada konsert Gegar Vaganza (GV2) 2015.

Jimmy atau nama sebenarnya Zaizakrani Ismail, 37 tahun, berkata Nana telah meminta beliau untuk mereka baju untuk persembahannya kerana tiada orang yang mahu menaja pakaian dia.

”Saya masih teringat bagaimana dia begitu sɛgan mahu bertemu saya kerana menganggap dirinya tidak layak mendapat tajaan baju.

Dia seorang yang sangat merɛndah diri,” kata Jimmy.

Malah  Nana pernah meluahkan, usahanya untuk mendapatkan tajaan pakaian bagi menyertai rancangan itu dipandang sebɛlah mata oleh kebanyakan pereka fesyen popular kerana tarafnya dilihat sebagai ‘penyanyi kampung. Dalam Gegar Vaganza 2, Siti Nordiana menerima wang tunai RM100,000 kerana menjuarai rancangan itu.

Kisah dibawah mengimbau pahit gɛtir Siti Nordiana menɛmpuh segala ujian, dalam waktu sama tetap berusaha untuk menjaga batas pemakaian ketika beliau cuba bangkit menempatkan semula diri dalam arena seni.

Namun disebalik kejayaan manis mendapat peluang kedua sebagai seorang penyanyi, ramai tidak tahu Siti Nordiana turut berdepan 1001 pengalaman serta kisah yang sµkar dilupakan.

BERNIAGA DI PASAR MALAM DAN DI BAWAH FLAT.

Siapa sangka dia yang mesra dipanggil Nana pernah berpµtus asa dengan kerjaya seninya dan mengambil keputusan untuk berniaga di pasar malam.

Bukan itu sahaja, menurut pelantun lagi Terus Mencintai ini dia juga pernah bergaya sɛksi semata-mata untuk pelancaran lagu, namun semuanya serba tidak menjadi.

Lebih menyɛntuh perasaan, Nana melakukan semua itu bukan semata-mata mencari populariti atau untuk diri sendiri, sebaliknya kerana mahu menampung kehidupan dia dan anaknya.

”Saya pernah rasa pµtus asa dengan kerjaya kerana buat apa sahaja tak menjadi sampai saya pernah pakai sɛksi untuk pelancaran lagu pun tak menjadi.

”Masa tu saya rasa memang sudah tiada ruang lagi buat saya salam industri.

Saya berniaga pasar malam dan di bawah-bawah flat untuk meneruskan kehidupan,” ujarnya.

Kisah ini diceritakan oleh Nana sekitar tahun 2015, sewaktu beliau ditemui pada majlis sidang media konsert Sayangi Malaysiaku yang diadakan di Kementerian Belia Dan Sukan, Putrajaya.

Nana yang pernah berlakon dalam drama Dia Semanis Honey ini berkongsi kisah kehidupannya menerusi buku berjudul Life Goes On.

Katanya, dia mengambil masa selama dua tahun untuk menyiapkan buku berkenaan.

Dalam pada itu, Siti Nordiana berkata, dia juga berkongsi foto-foto peribadinya yang tidak pernah dimuat naik di laman sosial.

”Banyak foto lama masa saya susah dulu ketika menyanyi di funfair dan bersama arw4h suami (Mohd. Faizal Yus0p) ada dalam buku itu.

”Saya harap apa yang saya ceritakan dapat memberi inspirasi kepada wanita yang senasib dengan saya. Apa yang mereka perlu lakukan apabila berasa pµtus asa dengan kehidupan,” ujarnya.

Malah, katanya, ramai yang memberi mesej peribadi berkongsi kisah yang sama.

”Ada yang sudah beli dan mesej saya berkongsi kisah mereka pula. Ada yang minta pandangan dan mendapat manfaat daripada kisah saya itu,” ujarnya.

Buku Life Goes On terbitan Must Read itu akan dilancarkan di MPH pada tahun 2015.

 

LATAR BELAKANG SlTI NORDIANA.

Siti Nordiana Alias (lahir 22 November 1984) ialah seorang penyanyi, pengacara, ahli perniagaan dan pelakon wanita Malaysia.

Dilahirkan di Seremban, Negeri Sembilan daripada pasangan penɛroka FELDA.

Beliau memulakan kerjayanya dalam bidang muzik pada usia 15 tahun selepas menandatangani kontrak rakaman bersama FMC Music di mana beliau telah menerbitkan sebanyak 5 album studio.

Nama beliau kembali meningkat naik selepas menyertai dan menjuarai Gegar Vaganza musim ke-2.

Antara lagu-lagu popular beliau ialah “Cinta Hanya Sandaran”, “Bukan Mengungkit Tapi Membangkit”, “Paling Comel”, “Tak Tahan” dan “Terus Mencintai”.

Selain sebagai penyanyi, Nana turut bergiat aktif dalam bidang lakonan, antara peranan televisyen terkenal beliau ialah Dia Semanis Honey (2016) dan Klik! Pengantin Musim Salju (2018).

Beliau ialah pengasas dan pemilik SND Soul Entertainment, syarikat rakaman dan pengurusan artis yang mengkhususkan kepada pelapis baharu industri hiburan tanah air, juga berkhidmat sebagai pasukan pengurusannya.

Pada September 2018, Nana telah menerbitkan autobiografinya, Life Goes On yang menceritakan tentang perjalanan hidup beliau termasuk kehidupannya sebagai ibu tunggal kepada seorang anak.

Beliau digelar “The Finesse Queen of Leman” oleh blogger tempatan. Beliau telah menerima pelbagai anugerah dan pencalonan dalam muzik dan televisyen, antaranya ialah Anugerah Bintang Popular Berita Harian, Anugerah Juara Lagu dan Anugerah MeleTOP Era.

 

KEHIDUPAN PERlBADI.

Siti Nordiana dilahirkan pada 22 November 1984 di Felda Sendayan, Seremban, Negeri Sembilan. Anak kepada pasangan peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), beliau ialah anak bongsu daripada dua beradik dan mempunyai seorang abang.

Beliau dibesarkan di Rancangan Tanah Felda Sendayan yang terletak lebih kurang 15 kilometer dari bandar Seremban.

Beliau mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Sendayan.

 

Nana mula menunjukkan minat terhadap bidang muzik sejak berusia belasan tahun dan menerima galakan daripada kedua-dua ibu bapanya biarpun pada mulanya tidak pernah terfikir untuk menjadi penyanyi terkenal.

Pada usia 10 tahun, bapanya membawanya ke kedai makan di kampungnya.

Lagu pertama yang dinyanyikannya ialah “Madah Berhelah” nyanyian asal Ziana Zain dengan iringan daripada kugiran secara langsung. Sejak itu, beliau mula menyanyi di majlis perkahwinan sekitar kampung dan pernah menerima bayaran sebanyak RM30 setiap persembahan.

Minat mendalam terhadap muzik mendorong bapanya membawanya menyertai pertandingan nyanyian Wirawan Seni Remaja EON namun nasib tidak menyebelahinya.

Antara 1995 dan 1996, beliau menyertai pertandingan demi pertandingan biarpun ketika itu masih bersekolah.

Beliau terpilih mewakili Negeri Sembilan untuk menyertai Pertandingan Bintang Asli Remaja Peringkat Kebangsaan.

Pada tahun 1998, sewaktu d Tingkatan 2, Nana menyertai Pertandingan Tunas 9 anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang menghimpunkan semua juara radio setiap bulan dan peserta yang terpilih akan bertanding dalam pertandingan.

Rezeki berpihak kepada Nana apabila beliau berjaya dinobatkan sebagai juara. Selepas memperoleh Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), beliau memutuskan untuk memulakan kerjaya muzik sepenuh masa.

Sumber mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hiburan

“Nak manja-manja duduk rumah belajar masak” – Iqram Dinzly minta Reen Rahim duduk rumah belajar masak gara2 isu diceklk Fezrul Khan

Published

on

By

PELAKON sensasi Iqram Dinzly dalam nada sinis meminta aktres Reen Rahim untuk duduk di rumah dan belajar memasak sekiranya tidak dengan cabaran dalam dalam dunia seni.

Iqram turut menasihatkan agar Reen tidak menjadikan inslden dia diceklk aktor Fezrul Khan ketika menjalani penggambaran filem Batu Syaitan sebagai isu besar sebaliknya perlu kental dan bukannya bersikap ‘manja’.

“Buat Reen, saya percaya dengan aksi ceklk menceklk ia membantu anda untuk lebih maju ke depan dalam dunia lakonan. Dalam bisnes kita kena terima untung atau rugi itu tetap untung. Pengalaman tidak boleh dijual beli namun jangan sampai mencac4tkan atau menc3der4kan diri.

“Bagi saya kalau tak lasak, nak manja-manja duduk rumah belajar masak. Dalam industri ini kita kena belajar reda dan tabah serta tingkatkan prestasi,” katanya.

Reen mendakwa mengalami keceder4an selepas melakukan babak diceklk oleh Fezrul Khan.

Iqram berkongsi perkara tersebut menerusi hantaran di Instastory miliknya.

Dalam pada itu, Iqram berkata, dia yakin Fezrul telah menggunakan teknik yang betul dalam lakonan ketika menjayakan babak tersebut.

Kata Iqram, dia tidak percaya Fezrul benar-benar menceklk Reen apatah lagi aktor itu bukan baharu dalam bidang lakonan dan pasti tahu teknik menjayakan babak lasak.

“Takkanlah Fezrul tak waras nak ceklk betul-betul. Boleh tengok dia guna teknik yang betul. Dia bukan baru setahun jagung tak tahu caranya.

“Masalahnya orang sekeliling yang tiada ditempat kejadian sering melontarkan persepsi buruk dan tanggapan tidak betul,” jelasnya.

Iqram sebelum ini turut terpalit kontroversi menceklk Mona Allen namun ia sekadar gimik mempromosikan drama.

Sebelum ini, nama Iqram juga pernah terpalit kontroversi apabila dia didakwa menceklk pelakon Mona Allen ketika penggambaran drama Hati Yang Dikhianati.

Bagaimanapun kedua-dua pelakon itu mengakui kekecohan tersebut hanya sekadar gimik untuk mempromosikan drama berkenaan.

Untuk rekod, Reen mengakui secara tidak sengaja meninggi suara selepas kejadian diceklk oleh Fezrul sebelum menghubungi pelakon tersebut menjelaskan keadaan sebenar serta menunjukkan kesan cedera dialaminya.

Fezrul dalam temu bual sebelum ini pula menjelaskan babak tersebut dilakukan dengan teknik betul dan kemungkinan berlaku ‘kem4langan’ kecil kerana apa terjadi di depan kamera tidak sama ketika sesi latihan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda

Continue Reading

Hiburan

“Mengata Anak Orang Memang Seronok” – Ditudvh Tak Reti Jaga Anak, Suliza Salam Tampil Balas Komen Sark4stlk Netizen

Published

on

By

SUSULAN penularan video memaparkan aksi sumb4ng dikatakan mirip wajah Ismail Izzani, ibu kepada penyanyi berkenaan menjadi mangsa kec4man netizen di media sosial.

Rata-rata menyalahkan ibu Ismail iaitu Datin Suliza Salam, 57, yang didakwa tidak pandai menjaga anak selain memintanya menegur penyanyi berkenaan memandangkan ini bukan kali pertama dia terlibat dalam kontr0versi.

Tidak mampu lagi berdiam diri, Suliza dilihat membalas komen bi4dap netizen yang disifatkan sebagai seronok mengvtuk dan melemparkan fltnah terhadap dirinya dan keluarga.

Suliza memberitahu hanya Allah mampu memberi keampunan dan mengubah perbuatan manusia dan bukannya menerusi kata-kata orang lain.

Suliza tampil membalas komen bi4dap netizen terhadapnya.

“Nak, kamu nanti belum tahu juga, kan? Mengata anak orang memang seronok. Pengakhiran hidup siapa-siapa belum tentu.

“Allah yang Maha Pengampun. Bukan kata-kata orang yang akan ubah dia atau sesiapa juga, tetapi Allah. Fahamkan itu ya,” katanya.

Terdahulu, nama Ismail, 22, menjadi sebutan ramai apabila dia dikatakan individu dalam video yang bercluman dengan seorang wanita berpakaian sksi di sebuah kelab malam.

Menerusi video itu, lelaki tersebut dilihat berpelukan sambil menari dan kemudian mencium pipi dan leher seorang wanita.

Allah yang Maha Pengampun. Bukan kata-kata orang yang akan ubah dia atau sesiapa juga, tetapi Allah.

DATIN SULIZA SALAM

PENYANYI/IBU ISMAIL IZZANI

Dalam pada itu, Suliza yang juga penyanyi era 1980-an memberitahu dia menghargai segala teguran dan mendoakan netizen agar Allah menjaga alb mereka.

“Syukur Alhamdulillah. Terima kasih atas tunjuk ajar dan teguran. Semoga Allah melindungi dan merahmati kamu sekeluarga. Dijauhkan daripada segala alb dan muslbah,” ujarnya.

Sementara itu, netizen masih meluahkan rasa tidak puas hati dan meninggalkan komen sark4stik berhubung kontr0versi melanda Ismail di Instagram Suliza.

Ibu Ismail jadi mangsa kec4man netizen.

“Nak bertanya, Mail dah kena rotan belum? Sudah-sudahlah back up anak, benda sangat jelas,” komen netizen.

Usaha mStar untuk mendapatkan penjelasan Ismail berhubung isu tersebut bagaimanapun tidak berjaya apabila panggilan dan mesej dihantar tidak berjawab.

Ini bukan kali pertama nama penyanyi lagu Luar Biasa mencetuskan kontroversi malah pernah mencetuskan kem4rahan peminat apabila pernah berpelukan dengan seorang rakan artis senior pada 2018.

Sumber: mStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda

 

 

Continue Reading

Hiburan

(Video) “Ibu Bakar?…” – Perkongsian Terbaru Anak Dayah Bakar Buat Ramai Geram

Published

on

By

Anak lelaki kepada pengacara Dayah Bak4r iaitu Achbar Muhammad Fahri sering menjadi tumpuan ramai. 

Meskipun baru berusia dua tahun, gelagat lucu dan comel Fahri sering mencuit hati mereka yang melihat. 

Macam – macam kerenahnya yang menghiburkan seperti memberi al4san tidak mahu ke sekolah sehinggalah memanggil ibunya dengan nama sebenar Dayah. 

Rata – rata warga maya terhibur melihat gelagat Dayah dan Fahri yang sentiasa ceria selain membuatkan hari – hari mereka yang melihat turut ceria. 

Terbaru, perkongsian mengenai Fahri sekali lagi mencuit hati ramai dimana Dayah mengajar anaknya menyebut nama penuhnya. 

Pada mulanya Fahri hanya dapat menyebut nama ayah Dayah iaitu Bak4r sahaja, namun berhasil menyebut nama penuh ibunya buat kali kedua. 

 

Reaksi Fahri yang berjaya menyebut nama ibunya dengan betul membuatkan ramai ger4m dengan kecomelannya. 

“Kalau tak kelakar tu bukan Fahri lah kan, haish ger4m aih mulut tu cerdik sangat”

“Fahri ni happy go lucky laaa sebijik ibu dia. Nape comel sgt ni fahri?!!!! ”

“Nak tgk fahri lama2 biar terkenan. ger4mmmmm comel sangat ni”

“Melting la tgk fahri”

“Bestie vibes betul ibu dgn fahri ni ahhahaha”

“Eeeee fahri ni tau … comel sgt knpe … eee ger4mlahhh”

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Gambar, dayahbakar

Video, @dayahbakar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.